Matig alcoholgebruik helpt geheugenstoornissen voorkomen

Overmatig alcoholgebruik geeft hersenbeschadiging, maar diverse onderzoeken hebben aangetoond dat matig alcoholgebruik daarentegen een gunstige invloed heeft op de veroudering van onze hersenen.

Bij onderzoek in Rotterdam lieten Ruitenberg e.a. zien dat matig alcoholgebruik het risico op dementie deed afnemen (Lancet) en ook bij een groot aantal andere studies kon worden vastgesteld dat matige drinkers bij het vorderen van de leeftijd minder geestelijke achteruitgang vertonen dan niet-drinkers.
MRI scans van de hersenen hebben eveneens laten zien dat bij matige drinkers bij het ouder worden minder beschadiging optreedt.
Deze gunstige effecten gelden voor beide geslachten, maar zijn meer uitgesproken bij vrouwen dan bij mannen.
Het grootste onderzoek werd in het gezaghebbende medische tijdschrift The New England Journal of Medicine gepubliceerd: in Amerika worden in de Nurses’ Health Study vanaf 1976 121.700 vrouwelijke verpleegkundigen gevolgd wat betreft leefgewoonten en het optreden van diverse ziekten, aandoeningen en ongemakken bij het vorderen van de leeftijd. Allen die nog in leven zijn, ontvangen hiervoor elke twee jaar een uitgebreide vragenlijst. In dit geval werden alle deelneemsters van 70 jaar en ouder onderzocht op hun zogenaamde cognitieve functies, waarvan bekend is dat die bij het vorderen van de leeftijd achteruit gaan.
Er werd een vergelijking gemaakt tussen vrouwen die niet dronken (51%), 1 consumptie per dag (44%) en meer dan 1 consumptie per dag gebruikten  (5%).
Hierbij kon worden vastgesteld dat vrouwen die 1 alcoholconsumptie per dag gebruikten minder verlies van cognitieve functies hadden dan vrouwen die niet dronken. Bij meer dan 1 consumptie per dag ging dit effect weer verloren, hoewel de cognitieve functies gelukkig ook niet slechter werden dan die van niet drinkende vrouwen.
Met deze studie werd opnieuw aangetoond dat matig alcoholgebruik ook op onze oude dag nog rustig mag!

Ies Stoel