Bodega ENATE

Salas Bajas (Huesca)Enate bodega
Somontano D.O.
President: Luis Nozaleda Arenas
Oenoloog: Jesus Artagona
Opgericht: 1991
Website: Bodega Enate

Het wijnhuis is gelegen in het dorp Salas Bajas, in Somontano. Het is een typische "Winery of the 21st century" dat zich in korte tijd heeft opgewerkt tot een van de meest prestigieuze avant-garde wijnhuizen van Spanje. Het doel van Enate is het produceren van premium wijnen van de beste druiven uit Somontano, met respect voor de eeuwenoude, lokale tradities en met behulp van moderne technologie. 

WIJNGAARDEN, BODEM EN KLIMAAT

De wijngaarden liggen in het schitterende Somontano in de voorlopers van de Pyreneëen (noord-oost Spanje). In de tijd van het Romeinse Rijk werd reeds wijnbouw bedreven in dit gebied.

Enate bezit 400 ha. wijngaarden die zich op een hoogte van 550m tot 600m bevinden. 
Er is een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur en met een lage luchtvochtigheid tijdens de rijpingsperiode van de druiven, wat resulteert in een traag en gunstig rijpingproces. De bodem bestaat uit leem en poreuze zandsteen waaronder zich het water van de smeltende sneeuw uit de Pyreneën verzamelt: een ideale biotoop voor de wijnbouw.

DRUIVENSOORTEN

Enate

De druivensoorten die worden verbouwd zijn: Gewürztraminer en Chardonnay voor de witte wijnen. Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah voor de rode wijnen. De rosé wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon druiven.
De wijngaarden produceren druiven van hoge kwaliteit met een lage opbrengst. Ongeveer 85% van de productie bestaat uit rode wijn, 10% uit witte en 5% uit rosé.

De schitterende etiketten op de flessen worden door de beste hedendaagse beeldend kunstenaars van Spanje gemaakt. 

ENATE WIJNEN 

 

Somontano DO