Wij gebruiken cookies om uw ervaring beter te maken. Om te voldoen aan de cookie wetgeving, vragen we uw toestemming om de cookies te plaatsen. Meer informatie.
84% Tempranillo, 5% Mazuelo, 2% Garnacha, 9% Graciano
Marqués de Murrieta Reserva komt uit Rioja
De wijngaarden van Marqués de Murrieta liggen in noordoosten van Rioja, "Rioja Alta": het beste deel van Rioja. De druiven komen van de Ygay wijngaarden van Bodegas Marqués de Murrieta. Dit zijn 300ha. wijngaarden die de wijnmakerij in het zuidelijkste punt van Rioja Alta omringen. De hoogte varieert van 320m tot 485m boven zeeniveau.
Deze wijn illustreert zeer duidelijk waarom Marqués de Murrieta wordt beschouwd als de top van de Rioja. De wijn rijpt 19 maanden op Amerikaans eiken en is een karaktervolle, harmonieuze wijn met tonen van rijp rood fruit, geroosterd eikenhout, kruiden en ceder. Qua mondgevoel zacht, met mooie, rijpe tannines en een lange, intense afdronk.
Goed op dronk, maar kan zich tenminste tot 10 jaar na de oogst nog verder ontwikkelen.
Uitstekende combinatie met rood vlees, wild, boeuf bourguignon, paté, jamón, gegrilde vis en harde kazen. Goed op dronk, maar kan zich tenminste tot 2024 nog verder ontwikkelen. De optimale drinktemperatuur is 16°C.
The Wine Advocate:
The red 2017 Rioja Reserva is their flagship wine, of which they produce 900,000 bottles exclusively from grapes from their 300 hectares of estate vineyards. It's a blend of 83% Tempranillo, 9% Graciano, 6% Mazuelo (Cariñena) and 2% Garnacha and has the character of the vintage, ripe and warm but without excess. The varieties fermented separately, even different plots fermented separately, and they also aged in barrel on their own. The blend is done at the end, after 20 months in American oak barrels. 2017 was a challenging year that they still consider a better vintage than 2018, as they see more concentration and power. The wine is quite lactic and creamy, still showing very young. It does feel undeveloped and in need of some time in bottle. The wine has concentration and clout, and I always consider it an ultimate example of an updated classical Reserva from Rioja. 2017 was the earliest harvest (started and finished in September), a warm and dry year when the Ygay estate miraculously escaped the terrible frost that decimated most of Europe. The challenge for this wine was to contain the ripeness and power, and they have done it. This will be released in spring 2021, so it should be a lot more integrated by then. This is always a sure value. Volumes are lower this year.
Luis Gutiérrez, Oct 2020