PARKER puntensysteem

Robert M. Parker, Jr. (Baltimore, Maryland, 23 juli 1947) is een invloedrijke wijn-journalist uit de Verenigde Staten van Amerika.

Parker heeft aan de University of Maryland geschiedenis en recht gestudeerd. Tot 1984 werkte hij als advocaat, voordat hij zich volledig toelegde op wijn.

In 1978 startte Parker met The Wine Advocate, omdat toentertijd weinig recensies werden geschreven door neutrale personen, die niet verbonden waren met de wijnindustrie. Parker vestigde zijn naam definitief toen hij de Bordeaux-jaargang 1982 in tegenstelling tot de meeste andere wijnjournalisten de betiteling "superb" meegaf. Anno 2005 wordt The Wine Advocate in 40.000 kopieën verspreid over de hele wereld. The Wine Advocate en zijn inmiddels een van de meest invloedrijke stemmen in de wijnindustrie

Puntensysteem
Robert Parker proeft meerdere duizenden wijnen per jaar. Deze wijnen worden ingedeeld op een 100-punten schaal. Wijnen met meer dan 90 punten zijn de A-wijnen.

96-100, buitengewone wijnen
90-95, uitstekende wijnen
80-89, bovengemiddeld tot zeer goede wijnen
70-79, gemiddelde wijnen
60-69, wijnen onder het gemiddelde
50-59, onacceptabele wijnen

Wijnen met een puntenaantal onder 50 worden niet met Parker punten gewaardeerd. Overigens wijst Parker er wel op, dat er geen vervanging bestaat voor de eigen waarneming. Ook bestaat er geen betere leermethode over wijn dan de wijn zelf te proeven. Kritiek op Parker en zijn systeem wordt vooral gegeven, omdat krachtige en stevige wijnen over het algemeen beter beoordeeld worden dan de frissere, makkelijker toegankelijke wijnen. Door de macht van Parker worden vele wijnmakers ervan verdacht wijnen te ontwikkelen, die voldoen aan de kwalificaties voor een hoog puntentotaal van Parker. Dit heeft geleid tot een vervlakking van de veelzijdigheid van veel wijnen, met name in de Bordeaux.

Feit is dat de wijnverkopers veelal het puntentotaal van Parker bij de wijnen in de catalogi vermelden en dat hiermee zich de afzet van de wijn laat verhogen.

Voor overzicht zie OVERZICHT PARKER PUNTEN SPAANSE WIJNEN

www.robertparker.com