Abadía Retuerta

Wijnhuis Abadia Retuerta

 

Sardón de Duero - Valladolid
Vino de la Tierra de Castilla y Leon
Eigenaar: Novartis
Oenologen: Angel Anocíbar Beloqui en Pascal Delbeck (voormalig eigenaar van Château Bel-Air)
Opgericht: 1996

Geschiedenis van het wijnhuis Abadía Retuerta

Het wijnhuis is gevestigd in een klooster dat in 1146 werd gebouwd in Romaanse en Gotische stijl. In 1931 werd het op de lijst van nationale monumenten geplaatst. Veel later, in 1988, kocht het Zwitserse farmaceutisch bedrijf Novartis de grond en kort daarna werd begonnen met het herbeplanten van de wijngaarden.

Acht jaar later werd het wijnhuis gevestigd in het voormalige klooster en inmiddels is er ook een hotel gevestigd.
Het woord Abadía betekent klooster en Retuerta komt van de woorden Rivula (rivieroever) en Torta (kromming, bocht).

Druivensoorten

Abadía Retuerta bezit 54 wijngaarden met een totale oppervlakte van 206 ha.; 146 ha. zijn beplant met Tempranillo, 40 ha. met Cabernet Sauvignon, 16 ha. met Merlot, 2 ha. met Syrah en 2 ha. met Petit Verdot.
Sinds kort wordt ook geëxperimenteerd met de druiven; Sauvignon blanc, Verdejo, Godello, Riesling en Gewürztraminer. Deze druiven vormen een assemblage voor de witte wijn van het huis: Le Domaine.
Omdat het gebied buiten de D.O. Ribera del Duero valt, is (indien nodig) druppel-irrigatie toegestaan.

Bodem en klimaatOogst Abadia Retuerta

De wijngaarden liggen langs de oevers van de Duero met uitzicht op het beroemdste wijngoed van Spanje: Vega Sicilia. Het gebied Ribera del Duero vormt de bakermat van een aanzienlijk aantal Spaanse topwijnen.
De rivieroevers zijn het product van duizenden jaren erosie, alluvium, sedimentaties en veranderingen van de bodemstructuren. Dit heeft geleid tot grote diversiteit van de bodemsamenstelling.
De filosofie van Abadia Retuerta is gebaseerd op perceelgebonden wijnmaken, omdat vrijwel elk perceel zijn eigen terrroir vormt. Speciale hellingen, klei, zand, kiezelsteen en kalk op de hoger gelegen hellingen.
Elk terroir wordt daarom slechts met één zorgvuldig geselecteerde druivensoort beplant.
De wijngaarden strekken zich uit langs de noordhellingen vanaf de rivier tot 850m. hoogte. Deze verschillen in hoogte in combinatie met de verschillende bodemtypen resulteren kwalitatief en kwantitatief in zeer gevarieerde oogsten en wijnen.

Het gebied wordt gekenmerkt door koude winters en hete zomers met vaak grote verschillen in dag- en nachttemperatuur. Er is een overvloed aan zon en weinig regen: de ideale omstandigheden voor de productie van topwijnen.

Wijnen en wijnbereiding

De wijnen van Abadía Retuerta zijn zeer karakteristiek: intens gekleurd, vol, aromatisch en goed gestructureerd met de typische kenmerken van de afzonderlijke terroirs en druivensoorten.

Het wijnhuis werkt met een zogenaamde valdruk techniek, waar geen pomp aan te pas komt. De wijnkelder die uitgehouwen is in de bergwand, heeft een capaciteit van 5000 vaten. De wijnen rijpen in roestvrijstalen vaten al dan niet in combinatie met 225 liter vaten, waarvan 80% van Frans eiken (Limousin en Allier) en 20% van Amerikaans eiken zijn gemaakt. 
De luchtvochtigheid en temperatuur worden optimaal gecontroleerd.

Abadia Retuerta wijnen