ALEJANDRO FERNÁNDEZ PESQUERA

C/ Real, 2Alejandro Fernandez47315
Pesquera de Duero (VALLADOLID) ESPAÑA
Ribera del Duero D.O.
Eigenaar: Grupo Pesquera
Opgericht: 1972 
Website: Alejandro Fernández Pesquera

GESCHIEDENIS VAN HET WIJNHUIS ALEJANDRO FERNÁNDEZ PESQUERA

Tot het begin van de jaren '70 van de vorige eeuw was in Ribera del Duero de in 1864 opgerichte bodega "Vega Sicilia" de enige Bodega van enige betekenis.

Begin jaren '70 bracht Alejandro Fernandez, afkomstig uit een familie wijnbouwers, een ommekeer in Ribera del Duero teweeg. De techniek van aanplant en snoeien werd gemoderniseerd, de wijnstokken werden geleid langs palen en draden, "en espaldera". Alejandro slaagde erin om in korte tijd een aantal verrassende wijnen op de markt te brengen die kwalitatief zo goed waren, dat Robert Parker, de beroemde Amerikaanse wijnjournalist, ze zelfs vergeleek met de wijnen van Petrus.

DRUIVENSOORTENBodega Pesquera

Alle Pesquera wijnen zijn voor 100% gemaakt van de belangrijkste druif van Ribera del Duero: de Tinto Fino, of Tinta del Pais, lokale varianten van de Tempranillo druif. Alejandro Fernandez vindt uitsluitend deze druifsoort goed genoeg voor zijn wijnen:

"In my opinion, Tempranillo is the best variety to make fine wines: its good level of acidity and the medium­ tannin makes possible that the wines could be drinkable after two or forty years. That makes this variety one of the best varieties to make a lot of kind of wines. However, the harvest is very important to achieve wines that could be drinkable after a very long period of time."

BODEM EN KLIMAAT

Het gebied bevindt zich 700 tot 850 meter boven de zeespiegel. Het vriest er ‘s winters en soms ook nog in het voorjaar. In de zomer kan de temperatuur tot 40ºC oplopen, waarbij 's nachts vaak forse temperatuurdalingen optreden. Door deze klimatologische omstandigheden is het groeiseizoen relatief kort. De zuidelijke ligging op de 40e breedtegraad en bovengenoemde temperatuurvariaties vormen de ideale biotoop voor de productie van grote Ribera del Duero wijnen.
De bodemsamenstelling is een schoolvoorbeeld van de ideale wijngaardgrond: kalk, klei, rivierslib, kwarts en sporenelementen.

Ondanks de ligging in het Spaanse binnenland, is het klimaat een mix van continentaal en gematigd-mediterraan: meestal warm en droog met bescheiden neerslag (500 mm) en hete, droge zomers. Dankzij de hoogte is, zelfs hartje zomer, de nachttemperatuur laag, wat bevorderlijk is voor de ontwikkeling van de druiven. De hoogte brengt ook lange, koude winters met zich mee en de vorstvrije periode is slechts 111 tot 138 dagen per jaar, afhankelijk van de ligging. Dit klimaat is uitermate geschikt voor het produceren van grootse wijnen.

DRUIVEN EN WIJNBEREIDING

Pesquera oogst

In tegenstelling tot de meeste Spaanse wijnen die in de wijnkelders op vat ouderen en verkocht worden wanneer ze hun rijpheid bereiken, rijpt de Pesquera op fles naar voorbeeld van de grote Bordeaux.

De wijnen van Pesquera zijn donkerrood van kleur, hebben een goede structuur, zijn zacht in aanzet, daarna krachtig. Rijp zwart fruit (zwarte bessen, bramen, kersen) is te herkennen, aangevuld met een subtiele hint van kruiden, rijpe tannines en mooie houttonen. De afdronk is lang en vol. Wijnen die u eens in uw leven gedronken moet hebben. 

PESQUERA WIJNEN