Celler Espelt

"Wine is made in the vineyard, between the wind and sea"


Espelt

 

Vilajuïga (Girona)
Emporda D.O.
Eigenaar: Anna Espelt
Oenoloog: Anna Espelt
Opgericht: 2000


Anna Espelt


GESCHIEDENIS VAN HET WIJNHUIS ESPELT 

Wijnhuis Celler Espelt dankt zijn naam aan de familie Espelt, de eigenaar van het domein.
De voorouders van deze familie waren hun hele leven al betrokken bij de wijnbouw en olijventeelt.
Lluís en Quimeta waren reeds bekende wijnbouwers toen ze in 2000 besloten om Celler Espelt op te richten. Hun zoon Damia, landbouwkundig ingenieur, bouwde Celler Espelt verder uit en stond aan de basis van de verdere modernisering van dit wijnhuis.

Anna Espelt, biologe en oenologe en de dochter van Damia zag het als haar roeping om dit wijnhuis naar nog grotere hoogten te brengen. Zij is momenteel de leidende kracht achter Celler Espelt en focust zich vooral op de inheemse druivensoorten van Emporda.

DOMEIN EN DRUIVENSOORTEN

Het domein bevindt zich in het noordoosten van Spanje (Catalunya), strekt zich uit van Rosas tot aan de voet van de Pyreneën en omvat vier wijngaarden.

Celler Espelt werkt meer en meer met de inheemse druivensoorten van Emporda; Garnacha Blanca, Macabeo (= Viura), Chardonnay, Moscat, Xarel.lo, Lledoner (een kloon van de Garnacha), Carinena (= Mazuelo), Garnacha Negra, Merlot en Monastrell. Een groot deel van de wijnen is biologisch.

BODEM EN KLIMAAT

Espelt wijngaarden

De in het algemeen goed gedraineerde bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen, leisteen, zand en in de bergstreken graniet.

Het klimaat is Mediterraan met vochtige winden uit het zuiden en soms hevige, droge winden uit het noorden de "Tramontana". Dankzij deze droge wind komen er in Emporda relatief weinig ziektes en infecties van de wijnstokken voor, waardoor het gebied zich uitstekend leent voor biowijnen.

De gemiddelde temperatuur bedraagt 16°C (max. 29°C, min. 1.5°C) en er valt 600 tot 700 mm regen per jaar, die voornamelijk in de winter en het voorjaar. 

CELLER ESPELT WIJNEN