Marqués de Murrieta

Logrono - Zaragoza Bodega Marques de MurrietaLa Rioja DOCa
Eigenaar: Familie Cebrian-Sagarriga Suarez Llanos
Oenoloog: Maria Vargas
Opgericht: 1852
Website: Marqués de Murrieta


Geschiedenis Bodegas Marqués de Murrieta

Bodegas Marqués de Murrieta werd in1852 opgericht door Luciano Francisco Ramon de Murrieta, die in 1872  tot Marqués de Murrieta werd benoemd. Luciano studeerde oenologie in Bordeaux en introduceerde vandaar uit de productietechnieken in Rioja. Hij maakte naam door als eerste wijn vanuit Rioja naar het buitenland te exporteren. Hiermee was de basis gelegd voor de beroemde Bodegas Marqués de Murrieta.
In 1871 bouwde hij Castillo Ygay op Finca Ygay bij Logrono, temidden van de wijngaarden.
De kinderloze Luciano liet na zijn dood in 1911 het domein na aan zijn neef. Door slecht beheer en geldgebrek verloederde de bodega geleidelijk.

In 1983 kwam het domein in handen van Vicente Cebrián Sagarriga, graaf van Creixel, waarna een nieuw tijdperk aantrad en de oude glorie in ere werd hersteld.
Na zijn plotselinge overlijden in 1996 hebben zijn kinderen onder leiding van Vicente jr het roer overgenomen en het perfectionisme van hun vader voortgezet.
Vicente (2e roepnaam Dalmau) is geboren in 1970. Hij brengt zijn jeugd afwisselend door in Madrid en Galicia, waar hij de zomers doorbrengt in Pazo Barrantes, het wijngoed dat sinds de 16e eeuw eigendom is van zijn familie. Zijn roots en de goede tijden die hij in Galicia doorbracht hebben dit gebied voor altijd een bijzondere plaats in zijn hart gegeven.

Na zijn studie in Madrid, vervolgt hij zijn opleiding in de USA en na terugkeer in Spanje rondt hij zijn universitaire opleiding af (Economics, Business & Law degrees). Vanaf dat moment gaat Vincente zich volledig richten op het bedrijf van zijn vader, van wie hij na diens onverwachte overlijden in 1996 de leiding op zich neemt. De jaren daarna moderniseert hij, samen met zijn zus Cristina, op revolutionaire wijze de bodega en bereikt de kwaliteit van de wijnen zeer grote hoogten: zij behoren thans tot de beste van de wereld.

Wijngaarden, terroir en druivensoorten

De familie Cebrian-Sagarriga Suarez Llanos is eigenaar van twee wijnhuizen namelijk; Marqués de Murrieta (Rioja DOCa) en Pazo Barrantes (Rías Baixas D.O.).

Marqués de Murrieta

Alle wijngaarden van Finca Ygay (Marqués de Murrieta), tezamen ongeveer 300 ha, liggen bij de bodega en zijn eigendom van de familie. Het inmiddels geheel gerenoveerde Castillo Ygay is het hoofdkwartier van Marqués de Murrieta. 
Finca Ygay kent aanmerkelijke verschillen in bodem. De hoogte van de wijngaarden varieert van 300 tot 500 m en het gebied valt onder Rioja Alta.
Deze verschillen in bodemgesteldheid geeft Murrieta de mogelijkheid om gevarieerde wijnen te produceren.
Door de relatief koele ligging is dit gebied uitermate geschikt voor de productie van de meest verfijnde wijnen. 

De grootste wijngaard: Valsalado produceert de druiven voor de Murrieta Reserva.
Het hoogstgelegen deel van het domein heet La Plana. De druiven uit dit gebied (Tempranillo en Mazuelo), afkomstig van oude wijnstokken op leem, vormen de basis voor de wereldberoemde Gran Reserva Especial Castillo Ygay (die uitsluitend in goede jaren wordt gemaakt) en van de uitstekende witte wijn Capellania. Deze wijn, heeft 15 maanden gerijpt op Frans eiken; een Bourgondisch aandoende wijn, maar ook een prachtige en moderne witte Rioja.

De wat lager gelegen wijngaard Las Canajas, waar in de jaren '80 van de vorige eeuw Cabernet Sauvignon werd aangeplant, heeft een bodem van kiezels en kalkrijke klei. Sinds 1994 vormen de druiven uit dit gebied de basis voor Dalmau, de "moderne" Murrieta, vernoemd naar Vicente Dalmau jr., één van de huidige eigenaren.

Heel bijzonder is de zeldzame witte Castillo Ygay afkomstig uit 1986 (100 Parker punten!), maar nog zeer vitaal! Deze wijn is een assemblage van Viura en Malvasia.

Sinds 1995 is de oorspronkelijk uit Argentinië afkomstige oenologe Maria Vargas verantwoordelijk voor de wijnen van het wijnhuis. Een gevleugelde uitsprak van haar is dat eikenhout in een wijn is als parfum bij een vrouw, het mag nooit overheersen. Zij maakt op subtiele wijze gebruik van Amerikaans eiken uit Pennsylvania en Ohio.

Tempranillo is de belangrijkste blauwe druif, met daarnaast kleinere hoeveelheden Graciano, Garnacha en Carinena en bovendien heeft Marqués de Murrieta als één van de weinige Bodegas in Rioja toestemming om ook Cabernet Sauvignon druiven te gebruiken bij de bereiding van hun wijnen. Als witte druif wordt voornamelijk Viura verbouwd en een zeer kleine hoeveelheid Malvasia.

Pazo Barrantes

Pazo de Barrantes

Pazo Barrantes Estate ligt in de streek Rías Baixas, boven Portugal, en omvat 12ha. wijngaarden (druif: Albariño) rondom het huis Pazo Barrantes, dat al sinds 1511 eigendom is van de familie.
Het ligt in een subregio met de meeste invloed van de Atlantishe Oceaan, hetgeen zich weerspiegelt in de superieure kwaliteit van deze wijn.
Pazo Barrantes, gemaakt van 100% Albariño druiven heeft geen houtrijping ondergaan. De invloeden van de Atlantische Oceaan zijn duidelijk terug te vinden in deze wijn

Marques de Murrieta wijnen