Wijn uit Bierzo

Bierzo wijnstreekDe wijnstreek Bierzo wordt ook wel de poort naar Galicië genoemd. Het is een vruchtbare vlakte die door bergen wordt omsloten (Cordillera Cantabrica en de Montes de León).
Wijn uit Bierzo is  een overgang tussen de lichte wijnen uit Galicia en de zwaargewichten uit de Duero vallei.
De beste rode wijn in Bierzo wordt gemaakt van Mencia druiven en de beste witte wijnen van Godello en Dona blanco druiven. Deze lokale druivensoorten lenen zich prima voor het maken van uitstekende wijnen. Het wijngebied Bierzo wacht een grote toekomst!

Overzicht van alle beschikbare Bierzo wijnen

Om kennis te maken met Bierzo kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen:

  

 

 

 

 

Geografie en geologie

De wijnstreek El Bierzo ligt in een beschutte bergvallei aan de westgrens van de provincie León. De belangrijkste steden zijn Ponferrada en Villafranca del Bierzo. De wijngaarden bevinden zich op de bergflanken tussen 450 en 1000 meter hoogte en staan aangeplant in losse, leisteenachtige, alluviale bodem, die behoorlijk vruchtbaar is. Men vindt er ook zand en zanderig graniet terug.

Klimaat

De beschutting van de bergen geeft Bierzo een redelijk gematigd klimaat met veel uren zon en minder regen dan in Galicia. Temperaturen schommelen tussen de 32ºC in de zomer en -1ºC in de winter.

De druiven en wijnbereiding van Bierzo wijn

De belangrijkste blauwe druivensoort in Bierzo wijn is de Mencia. Deze neemt 70% van de wijngaarden in beslag. Daarnaast worden in de wijnstreek Bierzo de witte druiven Dona Blanca, in toenemende mate Godello en Palomino verbouwd.
Merlot, Cabernet Sauvignon en Tempranillo zijn experimentele blauwe druivensoorten die worden gebruikt in ierzo wijn.
De meeste bodega’s in Bierzo hebben roestvrijstalen pneumatische persen en watergekoelde gistingstanks.
Bierzo wijnen kunnen zich goed op vat ontwikkelen. 

De productie in Bierzo wijn bestaat voor het grootste deel uit rode wijnen die in vier typen kunnen worden onderverdeeld: jonge wijnen gemaakt van tenminste 70% Mencía; Vinos Viejos Sin Crianza, oude wijnen zonder rijping op hout maar wel op tank of in de fles, Crianzas en Reservas die gemaakt zijn volgens de nationaal vastgestelde regels. Er zijn verschillende soorten witte Bierzo wijn: Godello, blends van Godello en Dona Blanca en soms wordt er ook nog Palomino aan toegevoegd.Mencia druif

Bierzo wijnen | Bierzo wijn kopen

De wijnstreek Bierzo heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot belangrijk Spaans wijngebied, waarbij met name de rode Mencia wijnen in het oog vallen.
Biezo wijn gemaakt van de Mencia druif heeft een aromatische profiel is vooral dat van rood fruit met stevige tannines en een hoge zuurgraad.
Mencia druiven afkomstig van oude stokken kunnen complexe wijnen van hoge kwaliteit geven. Wanneer de druiven goed rijp zijn, ontstaan sappige soepele zeer evenwichtige wijnen, die aan Bourgogne wijnen doen denken.

De beste Mencia wijnen in Bierzo wordt geproduceerd door Descendientes de J. Palacios, Estefania en Raul Perez die in dit gebied ook een prachtige Godello wijn produceert: Ultreia de Claudina (100% Godello).