Wijnstreek - El Hierro

El Hierro is het meest zuidwestelijke eiland van de Canarische eilandengroep. Dit wijngebied verkreeg zijn D.O . status in 1996.

Het wijngaardareaal beslaat 508 ha , waarvan 250 ha D.O . wijnen produceren. El Hierro heeft drie sub-zones : Valle de Golfo , incl. Sabinosa (80% van alle wijngaarden), El Pinar in het zuidoosten, met vulkanische bodems (15%) en Echedo in het noorden bij Valverde , ook vulkanisch (5%)..

Druiven: Toegestane blauwe druiven: listán negro , negramoll . Wit: listán blanco, torrontés , vermejuela , vijariego blanco, pedro ximénez , verdello , breval , diego , gual , malvasía , moscatel .

Wijnen: 25% rode wijn, 75% witte wijn. Wijngaarden: de wijngaarden liggen op een hoogte van 200 tot 700 m , op terrassen die aangelegd zijn op hele steile hellingen. De oogst duurt van augustus tot september. Klimaat: De maximum temperatuur schommelt tussen de 18 en 28º C en de minimum temperatuur tussen de 8 tot 12º C. Er valt gemiddeld 300 mm regen. 's Zomers heeft men vooral in Echedo , last van vochtige winden uit het noordoosten. El Hierro is een klein eiland en het klimaat heeft dus veel zee-invloeden.

Bodem: De bodems zijn zanderig en vulkanisch. Het westen van het eiland heeft een weelderige, groene vegetatie, dennenbossen en moerassen van vulkanische as. El Hierro is het 'nieuwste', meest westelijke en kleinste eiland van de archipel en het hoogste punt ligt 1500 meter boven de zeespiegel. De Frontera Hoogvlakte is ontstaan tijdens een eruptie, vele eeuwen geleden, waarbij 300.000 miljoen kubieke meter vulkanische grond in beweging kwam. Het is er erg vruchtbaar. Het oosten van het eiland heeft een kaler en ruwer landschap.