Wijn uit Ribera del Duero

Ribera del Duero wijnstreek

Het wijngebied Ribera del Duero ligt ten noordwesten van Madrid aan de rivier de Duero (in Portugal Douro geheten) die bij Porto in de zee uitmondt.
Als u op zoek bent naar Ribera del Duero wijn, dan vindt u bij Spanjewijn.be een uitgebreid aanbod van wijnen uit Ribera del Duero. 

 

Ribera del Duero wijn en vino Ribera del Duero kopen

Vega Sicilia is de trendsetter geweest voor Ribera del Duero. 
Pingus van Dominio de Pingus (eigenaar: Peter Sisseck) scoort de laatste jaren het hoogst en is ook tevens de duurste wijn uit Ribera del Duero. Peter Sisseck heeft eveneens de basis gelegd voor Hacienda Monasterio en is daar heden ten dage nog steeds één van de wijnmakers. Nieuwere topwijnen zijn: Alion (van Vega Sicilia), Aalto, Finca Villacreces, Alonso del Yerro, Emilio Moro, Arzuaga en Vizcarra.

Overzicht van alle beschikbare Ribera del Duero wijn

Om kennis te maken met Ribera del Duero kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen: 

 

 

 

 

 

De geschiedenis van de wijnstreek Ribera del Duero

Reeds in de 9e eeuw werd al Ribera del Duero wijn geproduceerd.
Bodega Vega Sicilia, in het westelijke deel van Ribera del Duero, produceert al sinds het midden van de 19e eeuw topwijnen (de lievelingswijn van o.a. Winston Churchill en prins Charles).
Alejandro Fernández speelde in de jaren 70 van de vorige eeuw een sleutelrol bij de verdere ontwikkeling van het wijngebied Ribera del Duero, waarvan zijn beroemde Pesquera wijnen nog steeds getuige zijn. Robert Parker vergeleek deze Ribera del Duero wijn in de jaren tachtig met Petrus. Sinds de jaren 90 levert ook de van oorsprong Deense Peter Sisseck een belangrijke bijdrage aan de bekendheid en ontwikkeling van Ribera del Duero (Hacienda Monasterio en Dominio de Pingus en sinds 2007 Psi).

Geografie en geologie

Het gebied bevindt zich 700-850 meter boven de zeespiegel. Het vriest er ‘s winters en soms ook nog in het voorjaar. In de zomer kan temperatuur tot 40º C oplopen, waarbij's nachts vaak forse temperatuurdalingen optreden. Door deze klimatologische omstandigheden is het groeiseizoen relatief kort. De zuidelijke ligging op de 40e breedtegraad en bovengenoemde temperatuurvariaties vormen de ideale biotoop voor de productie van grote Ribera del Duero wijnen: "vinos Ribera del Duero".
De bodemsamenstelling is een schoolvoorbeeld van de ideale wijngaardgrond: kalk, lei, rivierslib, kwarts en sporenelementen. 

Klimaat

Ondanks zijn ligging in het Spaanse binnenland, is het klimaat in een mix van continentaal en gematigd-mediterraan: meestal warm en droog met bescheiden neerslag (500 mm ) en hete, droge zomers. Dankzij de hoogte is, zelfs hartje zomer, de nacht-temperatuur laag, wat bevorderlijk is voor de ontwikkeling van de druiven. De hoogte brengt ook lange, koude winters met zich mee en de vorstvrije periode is slechts 111 tot 138 dagen per jaar, afhankelijk van de ligging. Dit klimaat is uitermate geschikt voor grootse Ribera del Duero wijn.

De druiven en wijnbereiding van Ribera del Duero wijn Ribera del Duero DO

De belangrijkste druif van Ribera del Duero is de Tinto Fino, of Tinta del Pais. Dit is een plaatselijke variant van de Tempranillo. Deze druif beslaat 85% van het totale wijngaardareaal en wordt in de hele regio aanbevolen voor heraanplanting. In Rioja heeft deze druif de steun van andere variëteiten nodig, maar door de hoogte en bodemsamenstelling in Ribera del Duero geeft ze hier fijne, complexe wijnen als monocultuur. De D.O. eist een minimum van 75% Tempranillo. Cabernet Sauvignon, Garnacha tinta, Malbec, Merlot en Albillo zijn geclassificeerd als toegestane variëteiten.