Wijn uit Rioja

Rioja wijnstreekRioja kreeg als allereerste in Spanje de DO status in 1926.
In 1991 kreeg het eveneens als eerste de nog strengere DOCa status vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van Rioja wijn

Het wijngebied ligt 100 km ten zuiden van de Atlantische kust.
Een brede rij bergketens aan de noordzijde beschermt het gebied tegen koude zeewinden en overmatige regen.
De hoogte, de trechtervorm van de Ebro vallei en de klei-kalk bodem maken de deze wijnstreek ideaal voor wijnbouw.

Overzicht van alle beschikbare Rioja wijn

 

Om kennis te maken met Rioja kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen:

 


 

De geschiedenis van de wijnstreek Rioja

De Phoeniciërs bedreven al wijnbouw in Rioja.
In 1852 werd de eerste commercieel opererende bodega gesticht door Marqués de Murrieta.

In het decennium 1850 werden grote delen van de Franse wijngaarden verwoest door de Phylloxera (druifluis). Franse wijnboeren trokken de Pyreneeën over om er druiven te kopen en ook om zich in het gebied te vestigen. De Fransen ontdekten dat de Tempranillo ook een zeer goede druif met veel mogelijkheden was. 

Mede dankzij de Phylloxera verwoestingen in Frankrijk kon de Rioja wijnstreek omstreeks 1890 een belangrijke plaats veroveren op de internationale wijnmarkt. 
Aan het einde van de 19e eeuw hadden de Fransen uiteindelijk een middel gevonden om Phylloxera te voorkomen, n.l. door de lokale stokken te enten op Amerikaanse, die niet gevoelig bleken voor deze verwoestende aandoening. Veel Fransen keerden daardoor terug naar hun eigen land en omdat de  Phylloxera uiteindelijk ook zijn intrede deed in Rioja was de "gouden tijd' daar omstreeks 1900 alweer voorbij. 
Na een tijdelijk opleving in het begin van de jaren 30 van de vorige eeuw remden daarna oorlogen de wijnindustrie. Pas na toetreding tot de EG en de introductie van moderne technieken verwierf Rioja wijn weer algehele bekendheid.

Geografie, geologie en klimaat

Geografisch zijn er 2 Rioja's: de provincie (La Rioja) en het wijngebied.
De Rioja wijnstreek bestaat uit 3 regio's:

  • Rioja Alavesa: de bodem verschilt lokaal sterk van samenstelling en er is sprake van microklimaten. De wijngaarden liggen tusen 400 en 800 meter. Het gebied produceert elegante frisse wijnen die vaak iets lichter van kleur zijn.
  • Rioja Alta: de bodem bestaat uit kalkhoudende kleigrond en alluviale gronden. De wijngaarden liggen tussen 400 en 700 meter. Hoe verder zuidoostwaarts, hoe warmer en droger het wordt. Echt specifieke kenmerken hebben de wijnen uit dit gebied niet, maar i.h.a. produceert het "oude wereld" stijl wijnen.
  • Rioja Baja: de bodem bestaat voornamelijk uit rivierklei, vaak met een hoog ijzergehalte. De wijngaarden liggen gemiddeld op 300 meter. Het klimaat is er warmer en droger. Dit gebied produceert i.h.a. de stevigste Rioja wijn.

Informatie over de druiven en wijnbereiding van Rioja wijn

Voor rode wijnen is Tempranillo de meest gebruikte druif. Andere toegestane blauwe druiven zijn Garnacha tinta, Graciano, en Mazuelo (Cariñena). 
Een typische Rioja wijn bestaat uit ongeveer 60% Tempranillo,
maximaal 20% Garnacha en geringere hoeveelheden Mazuelo en Graciano.
Tempranillo vormt de kern en geeft de wijn de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en te rijpen. Garnacha geeft "body"en alcohol. Mazuelo (Cariñena) draagt bij tot robuustheid, geeft kruidenaromas af en maken dat composities met deze druif goed kunnen ouderen. Graciano voegt andere aangename aromas toe. 
Enkele bodegas hebben dispensatie gekregen voor het verbouwen van Cabernet Sauvignon, bijvoorbeeld Marques de Riscal.

Voor witte wijnen is Viura (Macabeo) de meest gebruikte druif. Meestal wordt die gemengd met Malvasía en Garnacha blanca. De Viura maakt wijnen fruitig en geeft een goede zuurgraad, Garnacha geeft de wijnen "body"en Malvasía voegt aroma toe.

Rosados worden meestal gemaakt van Garnacha.

Informatie over Rioja wijnen en Rioja wijn kopenRioja DOCa

Klassieke Rioja wijnen waren rustieke wijnen met veel "hout".
De moderne wijndrinker geeft echter de voorkeur aan meer fruit, meer frisheid en minder "hout". Om aan de veranderende smaak van de consumenten tegemoet te komenen heeft men inmiddels de stijl van zijn wijnen gemoderniseerd. Dit heeft geleid tot fruitige frissere wijnen met minder en subtieler hout. Hierdoor komen de kwaliteiten van de voor Spanje unieke Tempranillo druif veel beter tot hun recht. 

Informatie Rioja wijnen betreffende indeling naar rijpingsproces:

  • Joven: wijn die nooit of heel kort op hout heeft gelegen. De wijnen kunnen het jaar na oogst op de markt gebracht worden.
  • Crianza: heeft tenminste 12 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en daarna tenminste 12 maanden in de fles. Voor de witte crianza is een houtrijping van minstens 6 maanden vereist en de wijn kan in het 2e jaar op de markt gebracht worden. 
  • Reserva: heeft tenminste 12 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en daarna tenminste 24 maanden in de fles.
  • Gran reserva: heeft tenminste 24 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en daarna tenminste 36 maanden in de fles

Topwijnen uit Rioja: wijnen van Benjamin Romeo (o.a. Contador), wijnen van Artadi (o.a. El Pison), Muga Aro, El Puntido, Rioja Alta, Marques de Murrieta (o.a. Castillo Ygay) en wijnen van Sierra Cantabria (o.a. Amancio).