Rueda wijn uit de wijnstreek Rueda

Rueda wijnstreekRueda heeft in 1980 een D.O. erkenning gekregen.

Het wijngebied Rueda ligt 165 km ten noordwesten van Madrid in het hart van Castilla y Leon aan de oevers van de Duero (in Portugal Douro geheten) die bij Porto in de zee uitmondt. 

Rueda wijnen | Rueda wijn kopen

De mooiste Rueda wijnen zijn van 100% Verdejo: fris en aromatische (met impressies van rijpe perzik), een goede zuurgraad en een fantastische afdronk: één van Spanjes betere witte wijnen! 
Viura druiven zijn goedkoper, waardoor voor producenten de verleiding bestaat om het gehalte van deze druif in wijnen te verhogen. Rueda wijnen met Viura hebben echter niet hetzelfde karakter als 100% Verdejo wijnen, hetgeen de goede naam op langere termijn waarschijnlijk niet ten goede zal komen.
Topwijnen: Belondrade y Lurton, Nisia, Jose Pariente, Naia en El Transitor.

Overzicht van alle beschikbare Rueda wijnen 

Om kennis te maken met Rueda kunnen wij u de volgende wijnen van harte aanbevelen: 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis van de wijnstreek Rueda

Rueda  is de meest zuidelijke D.O. van het oude Castilla en het is duidelijk te zien dat het de grens was tussen christelijk en moslim gebied.  
Tot in de 10e eeuw was Rueda, mede door de vele oorlogen in het gebied, een desolaat land. Na herstel van de vrede begonnen de gevluchte bewoners geleidelijk terug te keren.
Een stimulans voor de wijnbouw was een nieuwe wet, uitgevaardigd door koning Alfonso VI (1040-1109), die erin voorzag dat iedereen die in wijngaarden wilde planten en verzorgen, daarvoor gratis een stuk land kreeg. 
Een andere factor voor het succes was de nabijheid van het Hof. Valladolid, Leon en Zamora, hebben om beurten Koninklijke residenties gehad. In Palencia en Salamanca werden universiteiten gevestigd. Er was geen tekort aan handelsmogelijkheden en er waren genoeg mensen die kwaliteit wilden en voldoende geld hadden om ervoor te betalen.
Voor gebruik aan zijn Hof legde Felipe III in Valladolid beslag op de helft van de wijn die in Medina geproduceerd werd.  
Gedurende de volgende 3 eeuwen breidde het wijngaardareaal in Rueda zich verder uit en nam de welvaart toe.
In 1909 bereikte de Phylloxera helaas ook Rueda. Tegen de tijd dat in de wijngaarden op resistente onderstokken waren herplant, was een groot deel van de markt verloren gegaan. 

Pas na de 2e wereldoorlog en met name na 1970 begon het herstel.
Tot de jaren 1971 produceerde Rueda wijnen zoals men die er al eeuwenlang maakte met als belangrijkste druif de Palomino. De wijnen waren zwaar, koppig en stoffig, van "rancios" , die rijpten in halfvolle mandflessen, die half onder de grond begraven lagen, tot versterkte sherry-achtige wijnen.
In de jaren 70 vervingen enkele experimentele bodegas (met name Marques de Riscal) hun oude uitrusting door roestvrij staal en ontdekte men al snel dat met de combinatie van moderne vinificatie technieken en de goed aangepaste autochtone Verdejo druif prachtige moderne en succesvolle wijnen konden worden geproduceerd.

Geografie en Geologie

Gelegen in het Centraal Massief, op een hoogte van 600 tot 780 m, is het Rueda wijngebied toch tamelijk vlak. De wijngaarden liggen verspreid, de meeste in de provincie Valladolid en gedeeltelijk in Avila en Segovia, tussen de Duero en Medina del Campo, ten zuiden van de stad Rueda.

De bodem van het wijngebied Rueda is rijk aan ijzer en meestal los, brokkelig, goed gedraineerd en gemakkelijk te bewerken. De noordelijke helft (langs de Duero) heeft hier en daar alluviale bodems, met een lichte toplaag met 1 a 2% kalksteen, en een kalkstenen/klei ondergrond die maximaal 24% kalksteen bevat. De pH-waarde is neutraal (7 a 8). In het zuiden is de bovenlaag bruin en zanderig met een onderlaag van zandsteen en klei tot tot een diepte van 25 cm. De bodem is hier iets zuurder.

Klimaat van Rueda

Rueda heeft een landklimaat. Neerslag is dus de bepalende factor voor de kwaliteit van de wijnen. Meestel regent het in de lente en herfst, met soms een jaar waarin het slechts sporadisch regent.
De hoogte brengt wel vorst en mist met zich mee en lage winter temperaturen van -7ºC zijn geen uitzondering. In de zomer kan het kwik tot 36ºC stijgen. Het jaarlijks gemiddelde bedraagt 12ºC. De zon schijnt gemiddeld 2.700 uur en de gemiddelde neerslag is 410 mm. 

Druiven, wijnen en wijnbereiding in Rueda Rueda DO

Toegestane witte druiven: Verdejo, Viura en Sauvignon blanc.
De belangrijkste variëteit is heden ten dage de Verdejo, gevolgd Viura. Hoewel sinds de jaren 70 van de vorige eeuw ook wijnen van Sauvignon blanc worden geproduceerd, vormt deze druif toch slechts een klein deel van het totale arsenaal.  
Toegestane rode druiven: Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon en Merlot. De productie van rode wijnen is echter gering en onbetekenend.