De temperatuur van wijn en smaaksensatie

Een goede serveertemperatuur is van groot belang om wijnen tot hun recht te laten komen.
Verkeerde temperaturen kunnen de smaaksensatie van gerenommeerde wijnen volledig ruïneren en omgekeerd kunnen de tekorten van slechte wijnen door overmatig koelen worden gemaskeerd.
Bij hogere temperaturen komen de smaakcomponenten uit wijn gemakkelijker vrij, maar boven 20°C gaat de alcohol zo sterk verdampen dat de wijn in onbalans raakt.
De smaaksensatie voor zoet neemt toe bij oplopende temperatuur. Dit is de reden dat zoete wijnen die onvoldoende in evenwicht zijn met zuren in smaak verbeteren door koeling. Als vuistregel geldt: zoete wijnen koel serveren. Hoe lager de temperatuur, des te gevoeliger onze smaak wordt voor tannines en bitter. Dezelfde rode wijn smaakt branderig en dun bij 22°C, soepel bij 18°C en adstringerend bij 10°C. Tanninerijke en bittere wijnen moeten dus relatief warm worden geserveerd.
Temperatuur heeft ook een belangrijke invloed op mousserende wijnen die kooldioxide bevatten.
Hoe hoger de temperatuur, des te meer gas er vrijkomt. Bij te hoge temperaturen kunnen licht mousserende wijnen ontaarden in onaangenaam schuimende wijnen. Mede omdat mousserende wijnen vrijwel nooit een complex bouquet hebben, kunnen ze het best gekoeld worden geserveerd. Het is een interessant en leerzaam experiment om, bij voorkeur geblindeerd, dezelfde wijnen bij verschillende temperaturen te proeven en beoordelen. Te koude wijnen kunnen zonder aantoonbare kwaliteitsvermindering voor het serveren in de magnetron of op de verwarming op de juiste temperatuur worden gebracht. Bij het met de hand opwarmen van wijnen in het glas, neemt de temperatuur per 3 minuten opwarmen met 1°C toe.
Bij te hoge serveertemperaturen kunnen witte, maar ook rode wijnen het best in koelers worden geserveerd en men moet er niet voor schromen om bij te warm geserveerde rode wijnen de ober te vragen om de wijn in een koeler op temperatuur te brengen. Een handig hulpmiddel is om tijdens het drinken van wijn altijd over een (zak)wijnthermometer te kunnen beschikken.

Aanbevolen serveertemperatuur van Spaanse wijnen:

16-19°C Volle, rode, rijpe, tanninerijke wijnen
16-17°C Wat jongere, volle rode wijnen
14-15°C Jonge rode wijnen
12-13°C Volle droge witte wijnen
10-11°C Droge witte wijnen
7- 9°C Zoete witte wijnen
7- 9°C Mousserende wijnen en rosés

Ies Stoel